Adds BY Nuffnang

27 January 2014

Resepi Red Velvet

Hari ni aku nak citer lah pasal resepi red velvet yang aku buat bersama kawan-kawan last weekend.  Kami buat baking project ni kat rumah Hajar. Acctually aku pun amik resepi ni dari internet.. so malas nak celoteh panjang, sesapa yang nak resepi tu..nah inilah resepi nya.



Bahan A (Semuanya ayak bersama-sama)


> 250 gram tepunng kek.  (aku sukat guna cawan, so dalam 1setengah cawan lah yer)
> 1 sudu kecil baking powder
> 1/2 sudu kecil garam
> 2 sudu kecil koko powder

Bahan B (Campurkan kesemuanya dan kecau sehingga sebati)

> 240 ml buttermilk
> 2 sudu besar pewarna merah (cari yang halal ea)

ok, untuk buttermilk ni, kalau susah sangat nak cari kat kedai, ada alternatif lain sebenarnya. Just campurkan 240 ml fresh milk dengan 1 sudu kecil cuka, (tapi aku gunakan jus lemon sbg pengganti cuka). Biarkan dalam 10 minit..tada..jadilah buttermilk..


Bahan C

> 115 gram butter
> 300 gram gula kastor
> 2 biji telur (tak kisah pun telur gred apa pun yg penting basuh dulu sebelum nak guna)
> 1 sudu kecil esen vanila

Bahan D

> 1 sudu kecil cuka masakan (alternatif lain, kalau korang tak suka banyak cuka, korang boleh ambil jus limau nipis) rasa red velvet memang ada sweet sweet sour gitu ye .
> 1 sudu kecil baking soda

Untuk Topping pulak 

> 230 gram cream cheese 
> 1 susu kecil esen vanilla
> 1 cawan gula ising
> 250 ml whipping cream/susu segar

Carqa-Caranya:

Firstly, pukul butter hingga kembang.  Ok, kalau keluarkan butter tu dari peti ais, biarkan butter tu sama ngan suhu bilik dulu. Then, baru pukul. Atau pun kalau geram sangat nak tunggu lama2, potong butter tu jadi bentuk kiub2 kecik supaya butter tu kembang dengan cepat. 

second, masukkan gula kastor dan pukul lagi selama beberapa minit yang kita nak asalkan ia sebati ngan butter tadi tu. Jangan lebih2 pulak pukul tu..Cian kat dia..huhu

Third, masukkan telur satu persatu. Then pukul ikut suka ati dalam masa 2 ke 3 minit. (Eh, banyak main pukul2 kan buat kek ni..hehe.) Lepas tu masukkan esen vanilla. Okey selesai dah untuk Bahan A. Yeay! Kiranya bahan A ngan bahan C bergabung menjadi satu.

Sekarang, amek bahan B pulak. Campurkan pewarna merah tu ngan buttermilk. Kemudian, kacau hingga sebati. (p/s: jangan lari bila nmpak wane merah terang benderang). Done mix Bahan B! Yeay!



Masukkan bahan A dan bahan B tadi secara berselang seli. Disebabkan kedua-dua bahan ni berpadu dan bergabung, jadi, kita kena pukul kedua-dua bahan ni dengan muka yang serius agar dapat warna merah yang memuaskan hati kita. Ok, stop merepek!

Ok, kesian kat bahan D kan. Dia dok tunggu gilirannya untuk dipukul.! Untuk bahan D, sebatikan cuka masakan dengan baking soda tu sekali. Tunggu sehingga buih cuka dan baking soda tu berhenti mengeluarkan bunyi..seperti..sssszzzzz...Tuangkan ke dalam adunan bahan A dan B tadi, kemudian, sebati kan. 

Tuangkan ke dalam loyang. Tak kisah apa bentuk pun boleh. segi empat ke bulat ke..

Bakar selama 30-45 minit dengan suhu 170 Celcius.

Hah nak tahu kek anda dah masak ke tak, ambillah garfu dan cuba cucuk di tengah-tengah kek, kalau takde kesan melekat, maknanya dah masaklah tu..kalau ade melekat, rtambahlah lagi sikit masa untuk membakar tu.

Lepas dah siap kek anda tu, potonglah kepada 2 atau 3 bahagian.  salutkan dengan campuran toping tadi sebelum ditindih dengan lapisan kedua/ ketiga..  pastu last sekali salutkan topping di seluruh bahagian kek anda.


Hah inilah gambar activity kami di hujung minggu..sorry lah gambar pun carik dari Bell sebab kawe malas nak ambik gambo hari tu..mood larik!!

No comments:

Post a Comment