Adds BY Nuffnang

16 January 2014

Biskut Aiskrim in da Hause


Assalammualaikum & Salam sejahtera..

Ni saya nak citer sikit..dulu-dulu masa kacik-kecik dan sampailah besar skunk ni, saya ada 1 snacks kegemaran..namenyer biskut aiskrim..nak tahu nape namenyer biskut aiskrim?? Sebab....dulu-dulu kite hanye suka makan 2 jenis snacks je iaitu, aiskrim dan coklat.  So kalau mama kite cakap nak buat biskut, kite tak layan lah kan..cer mama kite cakap nak buat aiskrim..pergh berdesup kite ke dapur jadi penonton tegar mama kite.  So mama kite cakap nama biskut ni biskut aiskrim..hahhaha.  Skunk ni kite rasa macam rindu plak zaman dulu-dulu. Yelah dulu..sebut aje nak makan ape..mesti mama kite akan buatkan.. Dulu-dulu pun everytime birthday kami 7 beradik, mama kite akan buatkan kek, takdenyer nak pegi beli kat kedai ni sume.  Dari situ kite dah start belajar berdikari, belajar hidup susah.  Tapi you all nak tau fakta tak? Kek yang mama kite buat sendiri selalunya sama dan kadang-kadang lebih sedap dari kek yang kat kedai tu tau..I Love mama.  Ok dipendekkan cerita, last week kite tak berapa sihat, so tekak ni mulalah reject macam-macam makanan.  Tapi teringin plak nak makan sesuatu yang manis..but not so sweet lah..tetibe teringat pasal biskut ni..yelah biskut ni paling simple nak buat, tak perlu bake lagi.  Ni resepi turun temurun ni..




Bahan-Bahan nyer adalah :

1 Tin susu pekat manis
300 grm/ 1 kampit milo kecil/ Vico pun bley
1 packet sedang bisku marie (anggaran dalam 50 keping lah)
2 genggam kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya)

P/s : Kalau korang nak lebih berkhasiar lagi boleh lah tambahkan kismis, badam ke or oat/ nestum ke..aku beli barang ikut yang mana sempat jew

Cara-Cara

Goreng kacang tanah sampai garing.  Kena goreng tanpa minyak ta. Agak-agak dah nampak coklat kehitam-hitaman tu kira dah garing lah tu.  Buang kulit kacang tanah tu. Kalau nak senang beli je kacang tanah yang dah dibuang kulit pastu goreng lagi mudah!. Ok pastu dalam mangkuk besar yang bersih, korang masukkan biskut marie yang dipatah empat tu.  pastu masuk milo/vico 1 kampit dan masuk susu.  Gaul hingga sebati kemudian masukkan kacang tanah tadi. then gaul lagi.  Dah siap, alas loyang dengan plastik, pastuk masuk kan semua adunan tadi dan cover semula dengan plastik di atas nya.  then ambik lesung batu, tumbuk-tumbuk or tekan-tekan bagi adunan tu betul-betul mampat dalam loyang.  Pastu masuk lah peti ais dan biarlah semalamam.  Esok pagi-pagi dah bley potong and makan..

Biskut ni skunk dah jadi kegemaran my husband.. nak tau tak, biskut ni dia bley habiskan dalam masa 1 hari jew..hebat tak? btw family dari Melaka pun datang hari tu melawat kite, tu yang sekelip mate je habis..tapi Alhamdulillah lah kan..walau tak dapat rasa banyak janji tekak ni dapat menerima ..I love it!

No comments:

Post a Comment