Hah ini lah antara bahan-bahannya... |
kena mix betul-betul sampai jadi warna putih dan pekat |
Inilah sebab aku nama kan senja nan merah |
Aku tak suka serabut sangat..so aku hias simple-simpel je yang penting comel.. |
In the making... |
Ini boss aku..alhamdulillah dapat komen membina daripada dia |
Bahan Kek
120 gm tepung kek superfine
2 sudu besar minyak jagung
4 biji telur
1 sudu kecil ovelet
1 sudu kecil baking powder
60 gm gula caster
40 ml air
2 sudu kecil tepung jagung
sedikit pewarna
Untuk Hiasan
250 gm cream cheese
setengah cawan susu pekat manis
cheedar yang diparut (untuk hiasan)
Cara-cara
Mix kan semua bahan-bahan tadi kecuali pewarna dan minyak jagung. Guna mixer tau. Mix sampai adunan jadi warna putih dan pekat. Pastu masuk minyak jagung dan mix guna senduk jer. Pastu ambil sedikit adunan letak lah pewarna ape pun korang suka (tak letak pun takpe). Then amik loyang dan sapu kan butter di sekelilingnyer. then curah adunan putih selang seli dengan adunan yang bewarna tu. Pastu masuk dalam oven dan bakar pada suhu 140 celcius dalam 30 ke 45 minit. Ok for your info, kek ni memang tak naik tinggi sangat but if nak nampak tinggi korang kena lah buat dua kali. Tapi aku kan malas, so aku buat sekali je. Tu yang nampak kek aku rendah je..
untuk hiasan pulak, korang mix kan creem cheese dengan susu (guna mixer). Pastu bila kek dah masak, korang salutkanlah sekeliling kek tu. Kalau korang buat 2 kali adunan, sebelum ditindang dengan kek lagi satu tu, korang leh sapu tengah-tengah nyer dengan creem cheese and then baru salut keseluruhan kek tersebut. Last sekali, taburlah cheedar tadi di sekeliling kek yer..pastu hiaslah suka hati korang..tapi kan kalau dah siap tu simpan dulu dalam peti sejuk around 1 hour pastu barulah bley ngap!..muahahahah
No comments:
Post a Comment